2011. február 10., csütörtök

Műsorajánló: A viktoriánus farm és Viktoriánus Patika

Cím: A viktoriánus farm
Eredeti cím: Victorian Farm
Epizódok száma: 6+3
Epizódok hossza: 60 perc
Műfaj: színes, angol dokumentumfilm-sorozat
Év: 2009
Látható: a Viasat History tűzte műsorra, eddig még nem jöttem rá, milyen rendszerrel...

Ismertető:
Az időben és a viktoriánus vidéki Angliában elveszve a Shropshire-ban található Acton Scott uradalom a helyszíne ennek a jellegzetes, megfigyelő sorozatnak. Egy egyedülálló projektben Ruth Goodman történész, valamint Alex Langlands és Peter Ginn régészek belemerülnek a viktoriánus-kori farmer életébe. Az Acton-család tagjai által évszázadok alatt összegyűjtött és használt antik szerszámok és gépek társaságában töltenek itt egy teljes naptári évet a nyári hőségtől a téli fagyig, és közben a csapat újra felfedezi a kézügyesség, a ravaszság és az akkori ismeretek rég elfeledett világát - de nem nélkülözik az egyre fogyatkozó számú szakemberek segítségét sem, akik megpróbálják életben tartani ezeket a hagyományokat, és így izgalmas bepillantást nyújtanak a mezőgazdaság történetének forradalmi időszakába. 


Személyes vélemény:
Eddig ugyan két részt kaptam el belőle körülbelül, de azt kell hogy mondjam, imádom. A hangulat, ami az egész sorozatot átitatja megbabonáz, ráadásul rengeteget tanulhatok belőle, tehát ezentúl vadászni fogok a sorozatra.



Cím: Viktoriánus patika
Eredeti cím: Victorian Pharmacy
Epizódok száma: 4
Epizódok hossza: 60 perc
Műfaj: színes, angol dokumentumfilm-sorozat
Év: 2010
Látható: a Viasat History tűzte műsorra, eddig még nem jöttem rá, milyen rendszerrel...

Ismertető:
Műsorunk utánajár, hogyan alakult az általános gyógyszerészet a Viktória kori Angliában, és a bátortalan kezdetek után mindössze ötven év alatt hogyan fejlődött ki egy új gyógyászati iparág. A viktoriánus angol patikák hatalmas választékot tartottak általános háztartási cikkekből, különleges gyógyszerekből, italokból és kozmetikumokból, optikai és elektromos eszközökből, valamint mindenféle, recept nélkül is kapható orvosságból. Csakúgy, mint manapság a háztartási boltok. 

Személyes vélemény:
Ennél sem tudok mást mondani, mint szeretem, Ugyan csak egy részt láttam, de jó volt nézni, érdekes új információkat mondott, meg hát maga a hangulat... <3

A két sorozatot azoknak ajánlanám, akiket érdekel a viktoriánus kori élet tévéképernyőn/monitoron, ugyanis sokat lehet belőle tanulni, és jó kis alaphangulatot is ad.

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Ez a sorozat,de nem csak a patikával foglalkozó epizód is nagyon jó arra,hogy ismereteket szerezzünk egy olyan korból ami a fejlődés olyan szakasza volt ami nagyot lendített a technikai fejlődésen.
    A farmról szóló volt az első ami a gazdálkodást mutatta be lépésről-lépésre.Komoly feladat volt egy farmot felépíteni a kezdetektől,megküzdve akár az időjárással is.Szerencsém volt mert a sorozatot szinte minden epizódjával végig kísértem.aztán jött az igazi technikai forradalom a gépek bevonása a termelésbe és most itt van a patika.
    Nekem is van egy vágyam,hogy itt Magyarországon is egy hasonló farmot elindítsak ahol ugyan nem is az angol mintát követve hanem az akkori magyar történelmi eseményeket alapul véve egy korabeli élet folyhatna.Bemutatva az akkori élet körülményeit,felhasznált anyagokat,szerszámokat és életkörülményeket.Bízok benne,hogy sikerülni fog és talán követőkre is találok.

    VálaszTörlés
  3. Kedves!
    megvan neked a patika sorozat, szeretném nagyon de sehol sem tudom letölteni.

    VálaszTörlés